De Situatie
De Winnaars zijn bekend.
doe mee

Stuur jouw situatie in

Voor De Situatie zijn we op zoek naar onontdekt schrijftalent. Dat wil zeggen: mensen met een passie voor schrijven of een voorliefde voor taal, of mensen met veel geheime teksten in hun notes app. Kortom: iedereen met schrijfambitie die op zoek is naar een podium voor hun talent. Bij het versturen van jouw aanmelding ga je akkoord met de algemene voorwaarden van De Situatie.

Accepted file types: pdf, Max. file size: 32 MB.

Literair platform ‘De Situatie‘ is een initiatief van PIP DEN HAAG met steun van het Amarte Fonds en het Letterenfonds. Gebruikte lettertypes: DinDong door Clara Sambot en Authentic Sans door Authentic. Ontwerp + website door All Sizes.

Wat is De Situatie?

In 2024 lanceert PIP Den Haag met ondersteuning van het Amarte Fonds De Situatie; een publicatie met de nadruk op nieuwe cultuur, waarbij verhalen worden doorgegeven in geschreven vorm. De Situatie wordt een hedendaagse vertaling van de wereld om ons heen en een springplank voor een nieuwe generatie schrijvers en hun verhalen. Elke uitgave zal bestaan uit literatuur in de breedste zin van het woord, voornamelijk in tekst, maar ook in beeld en geluid. Met het oog op de dreigende degeneratie van de Nederlandse taal willen PIP en Amarte op deze manier het belang en de rijkdom van de literatuur opnieuw benadrukken.

Waar zijn we naar op zoek?

Voor De Situatie zijn we op zoek naar onontdekt schrijftalent. Dat wil zeggen: mensen met een passie voor schrijven of een voorliefde voor taal, of die daar juist helemaal klaar mee zijn. Kortom: iedereen met schrijfambitie die op zoek is naar een podium voor hun talent.

We zoeken naar korte teksten (max. 1500 woorden). Het format van de tekst is geheel aan jou; het kan gaan om een essay, een kort verhaal, een manifest, een gedicht –alles mag.

Omdat we graag een ode aan de Nederlandse taal brengen, moet je tekst dus ook in het Nederlands geschreven, of naar het Nederlands vertaald zijn.

Plagiaat en AI = NOT DONE. Zorg er dus voor dat de door jou ingezonden tekst ook daadwerkelijk van jouw hand is.

Wat kan je verwachten?

De Open Call sluit op 1 maart 2024. Vervolgens zullen alle teksten gelezen worden door onze vakjury en zullen zij de uiteindelijke selectie van tien verhalen samenstellen. Omstreeks 15 april word je hierover geïnformeerd.

De tien winnende auteurs zullen allemaal een geldprijs ontvangen voor de publicatie van hun tekst in De Situatie. Negen auteurs zullen een bedrag van 300 euro ontvangen en één absolute winnaar zal een bedrag van 1000 euro ontvangen.

Dat betekent echter niet dat de inspanningen van de auteurs die niet geselecteerd worden voor niets zijn geweest. Ook jullie teksten kunnen worden gepubliceerd op de website, waardoor ze vindbaar zijn voor anderen en zo mogelijk tot nieuwe samenwerkingen kunnen leiden. Ook denken we graag met je mee over je literaire ambities en koppelen we je, indien mogelijk, aan voor jou relevante mensen uit het netwerk van PIP.

De fysieke publicatie van De Situatie zal onthuld worden tijdens een alternatief boekenbal in het najaar. Hier wordt de ultieme winnaar bekend gemaakt.

Algemene Voorwaarden

De tekst moet in het Nederlands geschreven zijn.

De tekst mag niet eerder gepubliceerd zijn.

De tekst moet ingezonden worden door de auteur.

Omstreeks 15 mei zullen de deelnemers geïnformeerd worden omtrent de uitslag van de vakjury. Over de uitslag van de jury kan niet gecorrespondeerd worden en er kan geen beroep worden aangetekend indien een inzending niet geselecteerd wordt voor publicatie.

Door akkoord te gaan met de algemene voorwaarden verklaar je de auteur van de ingezonden tekst te zijn en ga je akkoord met mogelijke publicatie in zowel de fysieke publicatie als de online publicatie van De Situatie 2024, onder behoud van het auteursrecht.

De Situatie zal altijd proberen om kansen voor onze gepubliceerde auteurs te benutten. We zullen een herpublicatie van een stuk dat in De Situatie verschenen is nooit dwarsbomen. We zullen desbetreffende auteur hierbij indien gewenst ondersteunen.

We willen een platform bieden voor nieuwe auteurs, dus alle toekomstige financiële vergoedingen die auteurs ontvangen voor de publicatie van hun stuk door derde partijen is volledig voor de auteur zelf. De teksten zijn auteursrechtelijk beschermd en elke ingrijpende aanpassing aan de tekst voor publicatie van de Situatie (bijvoorbeeld d.m.v. vormgeving of aanvullende digitale toepassingen) gaat in overleg met de auteur.